Spring naar inhoud

Porsche 944 Cup

De Porsche 944 Cup is een zeer populaire raceklasse in Nederland. De populariteit is voornamelijk te danken aan de combinatie van betaalbaar in een Porsche racen en de onderlinge vriendschap in de 944 Cup. Het klassement bestaat uit ongeveer 25 tot 30 coureurs. Een paar coureurs delen een auto. Het gemiddelde startveld bestaat uit 15 tot 25 auto’s.

In de 944 Cup wordt gereden met een Porsche 944 Normally Aspirated (NA), type 1 of type 2, 2479cc motor met af fabriek 8 kleppen motor, carrosserie bouwjaar 1982 – 1991 in de uitvoering zoals die regulier, aan de particuliere klant, was uitgeleverd via de normale verkooporganisatie (dealerorganisatie) van de fabrikant. Om een eerlijke competitie te bewerkstelligen, is een technisch en sportief reglement van toepassing waaraan de 944 Cup rijders zich houden.

Een 944 Cup racer is voor ongeveer 7.000 tot 9.500 euro te realiseren, afhankelijk hoewel werk je zelf wilt doen of wilt uitbesteden. In de 944 Cup rijden ook nog diverse streetlegal auto’s mee, waarmee het dus mogelijk is met de auto via de openbare weg naar het circuit te rijden. Stalling en vervoer is daarmee geen belemmering. Om te mogen racen heb je een (EU) racelicentie nodig die met een racecursus te behalen is. De auto dient van een standaard veiligheidsuitrusting voorzien te zijn, zoals brandblusser, rollbar, 6-punts gordel, racestoel, hoodpins en dergelijke.

De Porsche 944 Cup wordt verreden over meestal 8 evenementen die ieder uit meerdere wedstrijden bestaan, waarvan alle wedstrijden meetellen voor het klassement. Er kunnen wedstrijden geschrapt worden waarmee vakantie, privé, werk goed te combineren is met racen. Het aantal schrapresultaten wordt in het reglement bepaald. Een sprintrace bestaat meestal uit een kwalificatie en drie races van 10 tot 12 ronden (25-30 minuten). Soms is de sprintrace over een weekeinde verdeeld, soms wordt een een-uurs race gereden. De races worden gereden op de circuits van Zandvoort, Assen, Oschersleben (Duitsland), Hockenheim (Duitsland) en Zolder (België) en Spa Francorchamps (België). Naast de races worden er regelmatig trainingsdagen georganiseerd.

De 944 Cup is onderdeel van de Porsche Club Racing (PCR), een overkoepelende Porsche race vereniging. Alle informatie over de Porsche 944 Cup is te vinden op www.adpcr.nl.<

Heb je belangstelling om te racen in de Porsche 944 Cup neem dan contact op (info@adpcr.nl). Er zijn diverse mogelijkheden om nader kennis te maken met de rijders, auto’s en de 944 Cup, zoals rijdermeetings, racecursussen, meerijden op het circuit en zelf rijden op het circuit.