Spring naar inhoud

Openingsrace 3e en 6e plaats

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 9 april is de openingsrace van het seizoen 2011 op Circuitpark Zandvoort verreden. Voorafgaand aan de eerste race zijn diverse aanpassingen aan de Porsche uitgevoerd. Met weinig tijd om te trainen, kwam het dus op de vrije trainging van de eerste race aan, om de auto snel te testen in de hoop dat de problemen uit seizoen 2010 in seizoen 2011 zich niet meer voordoen en een mooie race gereden kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 9 april is de openingsrace van het seizoen 2011 op Circuitpark Zandvoort verreden. Voorafgaand aan de eerste race zijn diverse aanpassingen aan de Porsche uitgevoerd. Met weinig tijd om te trainen, kwam het dus op de vrije trainging van de eerste race aan, om de auto snel te testen in de hoop dat de problemen uit seizoen 2010 in seizoen 2011 zich niet meer voordoen en een mooie race gereden kan worden.

Sinds oktober had ik niet meer achter het stuur gezeten. De auto is wat lichter gemaakt, een nieuw wiellager, nieuwe brandstofpomp, verbeterde uitlijining en camber afstelling en nieuwe bestickering. De bestickering viel bij iedereen in de smaak. Ik heb er veel complimenten voor gekregen. Hij nodigt uit om te lezen en geeft daarmee de sponsoren een goed platform. Tevens heeft de Porsche een mooi race uiterlijk gekregen.

Ik start de vrije training met 18 liter benzine. Als snel blijkt dat de auto in drie snelle en lange bochten naar rechts door de G-krachten onvoldoende benzine krijgt. Dat gaat dus nu finaal aangepakt worden, door een andere bezinetank en extra catch tank en extra brandstofpomp. Daarmee moet het probleem opgelost zijn. Vooralsnog zal ik voor de kwalificatie en races met een volle tank moeten rijden. De verbeterde uitlijning en camberafstelling doen het goed. Nog steeds heb ik moeite met de Hugenholtz bocht, maar richting het Scheivlak moet ik naar zijn vijf, want in zijn vier kom ik bovenaan het Scheivlak in de toerenbegrenzer. De snelheid zit er dus wel in. Er wordt door een van de Porsche echter koelvloeistof op de baan gegooid, Het is dus glad, hetgeen Tom van Gijzel merkt in een uitremactie op mij naar de Tarzan bocht. Zijn Porsche breekt uit en kan met moeite nog een beetje op de baan blijven. Mijn snelste rondetijd is 2:12.694, dus een rustige start.

 

 De kwalificatie start ik dus met een volle tank en dus extra gewicht. Ook nog eens verkeerd gewicht, want de benzine klotst naar de verkeerde kant in de bochten. Maar met de volle tank heb ik voldoende benzine in de lange bochten naar rechts. In de eerste ronde neem ik wat afstand van mijn voorligger. Johan Heil, achter mij, doet hetzelfde met mij, dus ook achter is voldoende ruimte. In de eerste ronde zet ik een 2:10.205 neer. Niet slecht voor een eerste ronde, maar het is niet genoeg voor een goede startplek. In de tweede en derde ronde komen echter een paar snelle Sakers en V8-en langs. Die zijn de kwalificatie achter ons aan gestart. Dat zijn dus geen rondes voor snelle tijden. In de vierde ronde heb ik vrije baan en zet ik een 2:09.482 neer. Met de zware achterkant heb ik wel wat last van overstuur. Ik merk dat ook in de hugenholtz bocht, waar ik met overstuur doorheen ga. Leuk voor het publiek, minder goed voor de rondetijd. Ik ben tevreden met mijn 2:09.4, maar heb nog wel een vrije ronde in beeld. Hoewel de banden het moeilijk hebben, probeer ik nog een rondje. Maar bij uitkomen van de Tarzan bocht heb ik overstuur, ik hou enthousiast het gas erop en zeil achterstevoren het grind in. Ik zit op de bodem vast, dus wachten op de Marshals is het enige wat rest. Ik sta op de ideale lijn, dus er wordt dubbel geel voor mij gezwaaid. Al snel komen de Marshals die mij snel de baan op kunnen trekken. Ik kan mijn weg vervolgen. Naast de ideale lijn schut ik het grind uit mijn auto, maar beslis om de kwalificatie te beeindigen. Ik heb vuile banden, grind en ben tevreden met de 2:09.4.

 

De eerste van de twee races mag ik van een 6e plaats starten. Ik heb goed zicht op de startlichten en maak een mooie en snelle start. We komen met het hele veld goed de Tarzan bocht door maar net na de Gerlach bocht is het misgegaan met een Saker. De rijder is de snelle Saker in de Gerlach kwijtgeraakt en hard de banden ingegaan. Hoewel er alert geel gezwaaid wordt, haalt de rookie Sander Roest toch in. Dat geeft bij mij wat frustratie en een eng gevoel dat vlaggen niet opgemerkt worden en zelfs een platgereden Saker op de baan onvoldoende reden is om niet meer in te halen. In de wetenschap dat het snel code 60 zal worden, probeer ik te consolideren, mijn plaats behouden en even te bezien wat er gaat gebeuren. Inderdaad komt de code 60 vlag eruit en de eerste ronde wordt met 60 km/u gereden. Ik houd mijn versnellingen goed in de gaten, immers bij groen mag je direct je weg vervolgen. Overal goed de baanposten in de gaten houden. Je ziet ze niet overal, dus soms even op het gas, of naar een post aan de overkant van de baan kijken.

 

De concentratie betaalt uit, want rijdende in Bos Uit gaat de code 60 weg en komt de groene vlag uit! Ik ga hard op het gas en haal vier auto's in. Teammaat Marc Oostrum heeft ook goed opgelet, want hij rijdt naar een derde plaats. Ik moet nog iets inhouden om Marc niet te torpederen en sluit achter Marc aan. Achter mij ontstaat een vel gevecht tussen Chris van Rutten (gele 944) en Ruud van Rooijen (donkere 944). Ook Ruud Sluiter (witte 944) mengt zich in het gevecht. Dat geeft Marc en ik een voordeel, zolang wij samen maar niet gaan strijden om een plek. Dus lekker hard doorrijden, ik rijd mooie constante lage 2:09 rondjes.

 

 

Hoewel ik niet met Marc wil strijden, om voordeel ten opzichte van de achtervolgers te houden, merk in dat ik door Bos In - Bos Uit sneller ben. Dus de volgende ronde positioneer ik mijn Porsche iets op afstand bij Bos In zodat ik mijn hogere snelheid bij Bos Uit kan gebruiken om naar Marc toe te rijden en de hogere bocht uit snelheid kan gebruiken om op het rechte eind naast Marc uit te komen. Dat lukt en bij insturen van de Tarzan Bocht kan ik Marc voorbij rijden. Ik lig op een derde plaats en kan mijn rondetijden constant op 2:09 houden. Het bord "laatste ronde" zorgt voor wat opluchting, maar moet ook mijn laatste ronde hard doorrijden, want Ruud Sluiter heeft Ruud van Rooijen en Chris van Rutten in kunnen halen en komt langzaam aan dichterbij. Mijn laatste ronde sluit ik met een 2:09.6 af en ik krijg de finishvlag en sluit de eerste race van het seizoen met een mooie podiumplaats af !!!

 

Bij heb binnenrijden van de pitstraat ruik in benzine. Dat kan de Porsche voor mij zijn, maar de lucht wordt sterker. Aangekomen op het paddock vraag ik Marc snel de brandblusser te pakken en controleer de onderkant achter (tank en brandstofpomp) en motorruimte. De motorruimte is nat, weer een stukkende brandstofrail. Ik heb twee rails nieuw laten lassen, maar blijkbaar krijgen die flink op hun donder. Tussen race 1 en 2 vervang ik de brandstofrail en ben weer klaar voor race 2.

 

Door de omgekeerde startvolgorde moet ik met een 3e finishplek vanaf plaats 6 in de tweede race starten. De lichten gaan uit en als jonge honden stormt het 944 Cup veld op de Tarzan bocht af. Het is druk, we zitten dicht bij elkaar. Ik kan niet goed door de drukte heen rijden en verlies uiteindelijk nog eens twee plaatsen aan twee vel rijdende rookies. Eerst maar even volgen en zien hoe het gaat. De twee rijders, Chris van Rutten en Sander Roest rijden scherp. Over de grens heen, want ik zie voor mij blokkerende remmen en stof omdat er net over de ideale lijn heen met de wielen naast de baan gereden wordt. Met de wetenschap dat het hun eerste racedag is, besluit ik iets afstand te houden. Mijn gevoel zegt dat dit niet lang goed kan gaan.

Bos In - Bos Uit is een snelle bochtcombinatie waarbij Bos In de snelheid op het rechte eind bepaalt. In Bos Uit is er zeer weinig ruimt, de ideale lijn heeft eigenlijk maar voor één auto plaats. De Porsches kunnen Bos Uit vol gas nemen, dat gaat net goed. De snelheid ligt op ongeveer 150 km/u.

 

Bij uitkomen van Bos Uit is het misgegaan. Ik zie de Porsche van Sander Roest de rechterkant van de vangrail raken en met veel losse onderdelen en rook in de rondte tollen. Zodra mijn Porsche in een rechte lijn staat besluit ik flink in de ankers te gaan. Een goed besluit want Sander schiet van rechts naar links de baan over, om net op de rand van de baan tot stilstand te komen. Ik kan hem rechts voorbij steken, zonder onderdelen tegen te komen. Ik kom Chris van Rutten in de gele Porsche tegen. Chris rijdt wat langzamer, verlies in de Slotenmaker nog een neussteuk, maar verdedigt zijn lijn wel sterk. Ik kan dat niet plaatsen, hij heeft schade en rijdt langzamer en ik besluit niet aan te vallen. Aan het einde van die ronde rijdt Chris de pitstraat in en kan ik mijn weg vervolgen. De aansluiting met het veld is weg, ik zie het veld niet eens meer. Wat verder achter mij rijdt rookie Ron van Vliet. Ik besluit met wat marge mijn race te vervolgen met rondes van 2:12 en Ron komt langzaam wat dichterbij. Door wat inhaal acties van wat Sakers en V8-en raakt Ron iets verderweg, ik haal iets snelheid uit mijn ronde zodat Ron weer aan kan sluiten en wat snelheid en bochten kan rijden. Hoewel, in de Tarzan bocht slaat het enthousiame bij Ron toe en doet een inhaalactie binnendoor. Nu was dat eigenlijk niet mijn bedoeling, maar je kunt dat een racer natuurlijk niet kwalijk nemen. Ron heeft naar mijn idee de race van zijn leven, prachtig! Met de wetenschap dat ik aan de linkerkant rijdt, gaan we samen door de Tarzan en Gerlach bocht heen en zit ik in de Hugenholtz bocht aan de juiste kant en kan ik mijn weg vóór Ron vervolgen. Ik maak een iets snellere ronde met 2:11 en kan de laatste ronde naar de finish consolideren en eindig op een 6e plaats.

 

Alles bij elkaar een mooie racedag gehad. Met Celine en Justin, die zich ook de hele dag heerlijk vermaakt hebben op het circuit, mogen we op het podium de bloemen en prijs in ontvangst nemen. De volgende race zijn de brandstof problemen wel opgelost en is de auto weer competatief en zijn de podiumkansen nog beter.

 

Foto's: DiabloPhotos.com